Mermer

MERMER NEDİR?
Mermer, kalsit (limra) ve dolomit granüllerinin yüksek basınç ve ısı altında tekrar kristalleşmesi sonucu oluşur. Bu ısı ve basınç altında başkalaşım süreci mermeri tortul taş olan limradan ayırmaktadır.
Mermer kelimesi Yunanca ‘’ marmaros’’ parlayan taş anlamına gelen kelimeden oluşmaktadır. Bu kök aynı zamanda İngilizcesi ‘’marmoreal’’ kelimesine de esas oluşturmaktadır. Marmoros kelimesi aynı zamanda Marmara Adası’nda çıkan mermer nedeniyle de bu adaya ismini vermiştir.

Mermer yapısal ve dekoratif pek çok uygulamada kullanılmaktadır. Dekoratif ve mimari kullanım alanları arasında duvar kaplama, zemin döşeme, heykel ve kaidelerde, merdivenlerde, kaldırımlarda, şömine ve lavabolar bulunmaktadır. Pek çok göz kamaştırıcı antik anıt ve yapılar mermer ile inşaa edilmiştir. Yunanlılar, Romalılar ve Osmanlılar tapınaklarını, camilerini, saraylarını heykel ve katedrallerini mermer ve mermer süslemeler ile dekore etmişlerdir.

Romalılar ve Osmanlılar mermeri sıhhi malzeme olarak hamam, banyo, küvet ve buhar odalarının inşasında kullanmışlardır. Her iki medeniyette bu tür yapılarda mermer kullanarak zariflik ve sağlığı aynı yapı altında elde etmeyi başarmışlardır.

Mermer İç Mekân Kullanım Alanları                                      Mermer Dış Mekân Kullanım Alanları

*Zemin ve Duvarlar                                                                                 *Heykel ve Kaideler

*Merdiven ve Basamaklar                                                                     *Sütunlar

*Banyo ve Duşlar                                                                                     *Barbeküler

*Mutfak tezgâhları                                                                                   *Duvarlar

*lavabolar                                                                                                   *Dış Mekân merdivenler

*Koridor ve Fuayeler                                                                                 *Kaldırımlar

*Şömineler                                                                                                   *Çeşmeler

Mermer doğal yapısı gereği saf beyazdan onix siyaha kadar değişik renklerdedir. Bu doğal karakter her mermer çeşidini eşsiz ve özgün yapmaktadır.

Mineral değişiklikleri mermerin değişik renk ve desenlerde görünümüne sahip olmasına neden olur. Örneğin hematit içeren mermer türleri kırmızı renklerde iken limonit mineralleri içerenler sarı, serpantin içeren mermer türleri ise yeşil renklerdedir. Farklı minerallerin kalsit granülleri ile başkalaşım esnasında yüksek basınç ve ısıya maruz kalması mermere özgün rengini vermektedir.

En çok tercih edilen mermer plaka ve fayans yüzey işlemi cilalı ya da honludur. Cilalı yüzeyler gösterişli görünüm sağlamasına rağmen ıslak zeminlerde oldukça kaygandır. Bu yüzden ıslak zeminlerde honlu mermer yüzeyler tercih edilmektedir.

Son yıllarda eskitme yüzeyli mermerler çok popülerdir. Bu rustik yüzeyli mermer fayanslar traverten görünümü vermesi nedeniyle tercih edilmektedir. Kaba yüzeyi bulunan eskitme yüzeyli mermerlerin, pürüzlü kenarlarının köşeleri ise yuvarlatılmıştır. Pek çok boyutta üretilen bu yüzey işlemli mermerler daha ziyade duş, zemin döşeme ve mutfak tezgâh aralıklarında kullanılmaktadır. Eskitme yüzeyler el oyması görünümü sayesinde mermerin uygulandığı ortama verdiği ciddi havayı da değiştirmektedir.

Diğer uygulanan fakat talebi az olan mermer yüzey işlemleri ise yakılmış, fırçalanmış ve kalibrelenmiş yüzeylerdir.

Amerikan Mermer Enstitüsü’ne göre mermer kalite sınıflandırması, fabrikatör ve uygulayıcıların üretim ve montaj esnasında karşılaştıkları zorluklar ya da mermer çalışma sertliğine göre yapılmaktadır.

A Kalite: A sınıfı mermerler çok az doğal çatlak ve kusurlar ile düzgün çalışma kalitesine sahip taşlardan seçilmektedir.

B Kalite: Bu tür mermerler ise A kalite mermerlere benzemekler beraber, yüzeylerindeki hafif kusurlar nedeniyle az miktarda dolgu ve epoksi gerektirmektedir.

C Kalite: C kalite; sık sayıda doğal kusur, damar, çatlak ve çizgilerin onarımı için reçine ya da çimento dolgu, epoksi veya yapıştırma yöntemlerinden bir veya birkaçının uygulandığı mermer çeşitleridir.

D Kalite: En yüksek seviyede doğal hata ve çalışma zorluğu olan mermer çeşitleri olmaları nedeniyle reçine ya da çimento dolgu, epoksi ya da yapıştırma yöntemlerinin en yüksek seviyede kullanılması gerekir. Bu grupta en çok renkli mermerler, dekoratif değerleri için tercih edilmektedir.

Mermer bloklarda ortalama 1 m³= 2,7 tondur.

Mermer plakalarının üretim ve seçiminde standart kalınlık2 cm ¾  inch veya 3 cm 1 ¼ inch ölçüleridir.